Új év, új koncepció, új kihívások: A Randonneurs Hongrie 2.0

 

A Randonneurs Hongrie háza táján a 2017-es esztendő a változások és a megújulás éve lesz. Nem finomhangolásról beszélhetünk, hanem egy teljesen új rendszerről. A változás ugyanis a túrasorozat minden elemét alapjaiban érinti. A legfőbb újdonság az, hogy a továbbiakban a túráinkat már nem BRM túraként szervezzük meg. A váltás elsődleges oka az évtizedekkel ezelőtt kitalált rendszer megcsontosodása, rugalmatlansága, nehézkessége. Így tehát - reményeink szerint - egy rugalmasabb, szerethetőbb rendszert tudunk útjára indítani, ami egyre több bringás számára teszi lehetővé, hogy kis hazánk egyre több helyszínét fedezze fel remek társasággal, kerékpár nyergében.


"egy rugalmasabb, szerethetőbb rendszer"


Az elmúlt hat évben több mint 500 ezer túrakilométert teljesítettünk. Ez a teljesítmény 15 ország több száz bringásának köszönhető. A legrövidebb túráink 200, a leghosszabb 1400 km-es volt. A 2017-es esztendőben 5 db 50, 100, 150 és 200 km-es teljesítménytúránk lesz. Ezeken túl lesz még egy Balaton körünk és 3 grandtour elnevezésű túránk. Ez utóbbi egyéni túraként/teljesítménytúraként teljesíthető, és célja hazánk egy-egy nagyobb régiója legfontosabb látnivalóinak felfedezése. Így az ellenőrző pontok is az adott látnivalókhoz (vár, kastély, templom stb.) kötődnek. Végül, de nem utolsósorban az év leghosszabb teljesítménytúrája a Hungary XXL elnevezésű túra lesz, melynek résztvevői az 1812 km hosszú túrán szinte az egész országot bejárják.

Az évet az Au bord de l'eau (Balaton kör) elnevezésű túrával kezdjük. A túra immár hatodszorra kerül megrendezése. Neve a Randonneurs Hongrie francia gyökereire utal. Maga az "Au bord de l'eau (ejtsd: obórdöló) jelentése: a víz mentén.

A Kiskunság Maraton a legnépszerűbb túránk. A leghosszabb táv résztvevői Kiskunfélegyházát és Kalocsát kötik össze, útközben olyan látnivalókkal, mint Petőfi Sándor szülőháza, Kalocsa történelmi belvárosa, vagy Hajós Pincefalu. A 150 km-es táv teljesítői Kalocsáig nem jutnak el, de Petőfi szülőházát ők is felkeresik. A két "rövid" táv esetében pedig Ópusztaszer (100 km) és Bugac (50 km) a legfőbb jellemző.

A Baranya Maraton az egyik legkedvesebb túránk. Pécs, a Mecsek, Baranya és Tolna megye az ország egyik legszebb, legváltozatosabb régióját alkotja: történelmi látnivalókkal, természeti kincsekkel, történelmi borvidékkel, hegyi szerpentinúttal, híres fürdőkkel és többnyire kis forgalommal. Túránk ezeket szeretné felvillantani különböző távokkal és tartalommal.

A Bükk + Mátra Maraton a legnehezebb túránk. A táv növekedésével a nehézségek is fokozódnak. Az 50-es és a 100-as túra kizárólag a csodálatos Bükk útjain kerül megrendezésre. Ezek még viszonylag könnyűnek számítanak, de a 150 km-es és a 200-as táv már igazi kihívás. Az esemény így tehát egy igazi hegyi túra, szerpentinutakkal, kilátópontokkal, hegyi hangulattal.

A Vértes + Gerecse Maraton szintén egy kiemelkedő túránk. Nem a nehézség tekintetében, hanem a látnivalók számában. Központi települése, Mór egy igazi kis ékszerdoboz. A leghosszabb táv a Zsámbék, Esztergom, Tata és Majk négyes köré épül. A legrövidebb táv pedig a Bakony és a Vértes lankáira és Csókakőre fókuszál.

Július 1-jén kerül megrendezésre a My Bakony elnevezésű túránk. A túra központja Zirc, a történelmi kisváros, a Bakony fővárosa. (Legalábbis a helyiek így tartják...) A túra az Északi-Bakony látnivalóira koncentrál, köztük olyan híres településekre, mint Csesznek, Vinye vagy Ácsteszér.

A 2017. évi szezont a Hungary XXL elnevezésű túránk zárja. Ez az esemény három darab túrát foglal magába: egy 1800, egy 700 és egy 300 km-es teljesítménytúrát. A leghosszabb táv résztvevői szinte egész Magyarországot, a "700-asok" az Észak-Dunántúlt, míg a 300 km-es táv résztvevői a Bakonyt kerülik meg.

Végül hasonló, mégis eltérő koncepció mentén szervezzük meg a Grandtour elnevezésű túráinkat. Ezeket a nagyobb rugalmasság jegyében egyéni túraként/teljesítménytúraként is lehet teljesíteni. A minél tartalmasabb túrázás érdekében az egyes ellenőrző-pontok szinte kivétel nélkül híres-neves látnivalóknál (pl. a jáki templom, a kalocsai tájház, a hollókői ófalu stb.) lettek kijelölve, és az útvonalak megválasztása is ezt a koncepciót hivatott erősíteni. Ezek a túráink Dél- és Északkelet-Magyarországot, valamint az Észak-Dunántúlt és a Bakonyt tárják fel. Fontos megjegyezni, hogy utóbbi kettő szervezett keretek között, a Hungary XXL túránk keretében is teljesíthető. Sőt, a Hungary XXL keretében való teljesítés áll legközelebb az ideális választáshoz, mivel így nagyobb a közösségi élmény.


"az elérhető, egyúttal motiváló célok viszik előre"


Mint minden sport(os) tevékenységet, a teljesítménytúrázást is az elérhető, egyúttal motiváló célok viszik előre. Ezért a 2016-os évhez hasonlóan 2017-ben is megrendezésre kerül a Randonneurs Hongrie Kupa. Csak ezúttal a Kupának 4 kategóriája is lesz 50, 100, 150 és 200 km-es távokon. A teljesítők egy egyedi érmet és oklevelet kapnak.

Reményeink szerint túráink ismét számos kerékpárosnak nyújtanak majd kellemes, örömteli kikapcsolódást és teszik lehetővé, hogy minél többen cseréljék le a megszokottat valami újra, valami másra.

 

 

A főszervezőről: Székely-Molnár Ákos az elmúlt 6 évben a Randonneurs Hongrie főszervezőjeként több mint 40 teljesítménytúrát szervezett meg. Két superbrevet (1200 kilométeres teljesítménytúrát teljesített Franciaországban és Izraelben).

© 2016 Randonneurs Hongrie. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.